Založ si blog

Ako si vybudovať šatník-1.časť-Obleky a saká

Napriek tomu, že pravidlá a konvencie sa v poslednej dobe uvoľňujú, tak stále existujú príležitosti, kde je oblek alebo sako potrebné. Presne preto sa dnes pozrieme na to, ako si vybudovať svoj „oblekový“ šatník.

Obleky

Začneme oblekmi. Obleky sú (okrem smokingu) tým najformálnejším pánskym oblečením a páni si ich obliekajú vtedy, keď sa od nich žiada formálne oblečenie. Bežnému mužovi stačia 2-3 obleky, no ak je oblek vaším každodenným odevom do práce, mali by ste mať aspoň 4-5 oblekov, aby ste ich mohli každý deň striedať.

Tmavomodrý oblek

Oblek, ktorý by mal mať v šatníku každý muž bez ohľadu na vek, zamestnanie alebo postavenie. Tmavomodrá pokrýva väčšinu príležitostí, kde by sa muž mohol objaviť-od svadby až po obchodnú schôdzku. Je to taktiež najlepšia farba pre váš prvý oblek, napr. na stužkovú. Ak by ste si chceli o výhodách tmavomodrého obleku prečítať viac, nájdete ich v samostatnom článku.

Čierny oblek

Väčšinu príležitostí pokryje tmavomodrý oblek. Existujú však také, na ktorých neobliecť si čierny oblek vyjadruje neúctu. Ide napr. o pohreby alebo slávnostné predstavenia. Dať si na pohreb iný oblek než čierny môže znamenať neúctu voči zosnulému a nevhodné vytŕčanie z davu. Tip: Keďže čierny oblek je ten najformálnejší, tak by som vám odporúčal si ho zohnať ako trojdielny-s vestou.

Kockovaný oblek

Nosenie kockovaného obleku je v našich končinách pomerne odvážny čin. Nemali by ste sa však nechať odradiť negatívnymi reakciami okolia a ak sa vám vzor kocky páči, nebojte sa ho. Sivý alebo modrý kockovaný oblek sú stávka na istotu, odvážnejšou alternatívou je potom napr. bordová. Tento oblek sa výborne kombinuje s rolákom alebo tmavým tričkom, pokiaľ ale preferujete košele, tak si vždy zvoľte jednofarebnú.

Saká

Samostatné sako s nohavicami pokryje väčšinu príležitostí. Rande, oslava v užšom rodinnom kruhu či neformálna večera s kolegami? Tam všade samostatné sako využijete. V prvom rade je dôležité si vysvetliť dva pojmy: Blazer (slov. blejzer)-pôvodne tmavomodré námornícke sako (dnes už v rôznych farbách a vzoroch), formálnosťou a strihom niekde medzi oblekom a športovým sakom a Športové sako-najmenej formálne, pohodlný strih, široký výber vzorov, farieb a materiálov. Ku obom môžete nosiť rôzne typy nohavíc-od riflí až po oblekové nohavice.

Tmavomodrý blazer

Tak ako pri tmavomodrom obleku, tak aj tmavomodrý blazer sa výborne kombinuje. Potrebujete ísť formálne? Blazer, biela košeľa, červená kravata, sivé oblekové nohavice a hnedé derby topánky z vás urobia elegána. V zime vymeňte košeľu za vínovo červený rolák, oblekové nohavice za menčestrové a derby topánky za kožené čižmy. Neformálne outfity majú pri blazeri tiež dvere otvorené-biele tenisky, rifle, čierne alebo biele tričko a blazer. Vidíte, že tmavomodrý blazer je naozaj univerzálny vojak.

Kockované športové sako

V tomto prípade vám neporadím konkrétnu farbu, pretože je len na vás, ktorú si vyberiete. Dovolil by som si ale odporučiť modrú, sivú alebo hnedú. Tieto farby nevychádzajú z módy a sú nadčasové. A úprimne, takýchto sák sa oplatí mať viac než jedno. Keď neviete čo na seba, tak si vezmete kockované sako, jednofarebnú košeľu, chinos nohavice, kožené topánky a vyrazíte do sveta.

Tvídové sako

Tvídová látka patrí k zime rovnako ako teplý čaj či vôňa ihličia. Nielen preto by ste mali jedno sako z nej mať aj vy. V minulosti bol tvíd veľmi populárny, neskôr upadol a dnes sa opäť vyhrieva na výslní. A nie je sa čomu diviť, nakoľko ide o nádhernú látku, ktorá navyše aj skutočne zahreje. Kombinácií je opäť možných mnoho, chcel by som ale vyzdvihnúť tú s pletenou kravatou, ktorá perfektne doplní chladné zimné počasie.

Svetlé bavlnené športové sako

Pomyselným kontrastom voči „zimnému“ vlnenému tvídovému saku je sako bavlnené. K zachovaniu si štýlu v lete je potrebné siahnuť po ľahších materiáloch, ako napríklad ľan či bavlna. Ja osobne som skôr za bavlnu, keďže neškriabe a nekrčí sa toľko ako ľan. To ale nemusí platiť pre vás a ľan vám môže vyhovovať viac ako bavlna. Pri bavlne je dôležité si vybrať verziu s nízkou gramážou, inak vám bude teplo. Oblúkom sa vyhnite umelým vláknam a polyesteru, ktoré nechladia a budete sa v nich cítiť ako v saune.

Ako si vybudovať šatník-2.časť-košele

21.02.2024

V druhom diele série „Ako si vybudovať šatník“ sa pozrieme na to, aké košele by mali tvoriť základ pánskeho šatníka. Okrem vymenovania sa pozrieme aj na počet košieľ. Jednoduchá biela košeľa Nikoho asi neprekvapí, že začneme touto nestarnúcou klasikou. Obyčajná biela košeľa, bez vzoru a s jednoduchou manžetou nikdy nevyjde z módy a ponúka sa nemalé [...]

Ako si vybrať zimný kabát?

07.02.2024

Kvalitný a dobre ušitý kabát je stavebným kameňom pánskeho zimného šatníka a každý muž by mal aspoň jeden takýto vlastniť. Ako si ale vybrať a zorientovať sa v ponuke? Na to sa pozrieme v dnešnom článku. Strih Kabát by ste mali voliť najmä podľa svojej postavy. Mohutnejší páni by mali siahnuť po rovnom strihu a štíhlejší sa nemusia báť aj vypasovanejšieho slim [...]

Najčastejšie prešľapy v plesovom obliekaní

31.01.2024

V ďalšom článku z tejto „plesovej série“ sa pozrieme na tie najčastejšie chyby pri výbere oblečenia. Napriek tomu, že sa situácia postupne zlepšuje, tak stále vidíme na plesoch mnoho mužov, ktorí robia nejaké z nasledujúcich chýb. Košeľa s krátkym rukávom Tento prešľap je zle vo všetkých ohľadoch. Podľa pravidiel etikety by mal rukáv košele vytŕčať [...]

Súd za smrť Djindjiča

V Európe atentátnici zabili premiérov Srbska a Švédska

15.05.2024 17:15

Výber útokov na popredných politikov v Európe za posledné roky

Geert Wilders

Wilders oznámil, že dosiahol po polroku dohodu o koaličnej vláde v Holandsku

15.05.2024 17:14

Takmer šesť mesiacov po parlamentných voľbách v Holandsku sa zoskupenie štyroch strán dohodlo na vytvorení vlády.

juraj c. strelec

Atentát na Fica: Na premiéra mal strieľať 71-ročný básnik z Levíc, v minulosti pracoval ako esbéskár

15.05.2024 17:03

Polícia po útoku zadržala muža, ktorý mal strieľať do predsedu vlády Roberta Fica. Podľa zistení Pravdy ide o dôchodcu z Levíc.

svedkovia, Handlová, streľba Fico

Svedkovia: On na neho kričal, aby šiel bližšie, on ho normálne nalákal k sebe a vytiahol pištoľ

15.05.2024 16:47

Premiér išiel k takému pánovi, podať mu ruku a v tom momente na neho vystrelili. Tak videla situáciu jedna z obyvateliek Handlovej.

style246

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 20095x
Priemerná čítanosť článkov: 1116x

Autor blogu

Kategórie