Založ si blog

Ako si vybrať zimný kabát?

Kvalitný a dobre ušitý kabát je stavebným kameňom pánskeho zimného šatníka a každý muž by mal aspoň jeden takýto vlastniť. Ako si ale vybrať a zorientovať sa v ponuke? Na to sa pozrieme v dnešnom článku.

Strih

Kabát by ste mali voliť najmä podľa svojej postavy. Mohutnejší páni by mali siahnuť po rovnom strihu a štíhlejší sa nemusia báť aj vypasovanejšieho slim fit strihu. V oboch prípadoch by ste však mali mať v kabáte dostatok miesta na prípadné vrstvenie, ktoré je v zime veľmi užitočné a štýlové.

Dĺžka

Kabáty tesne pod pás sú považované za voľnočasové a hodia sa teda najmä ku voľnočasovému oblečeniu (svetre, roláky,…). Naopak kabáty až ku kolenám sú tie najformálnejšie a ak sa chcete obliecť formálne až slávnostne, sú ideálnou možnosťou. Najuniverzálnejším je jednoznačne kabát, ktorý siaha približne do polovice stehien, takže si ho môžete vziať k obleku, ale aj napr. ku mikine. Osobne by som vám odporúčal práve túto dĺžku, nakoľko sa dá kombinovať takmer so všetkým a je tak ideálnym kabátom pre väčšinu ľudí.

Materiál

Najlepším materiálom na kabáty je ovčia merino vlna. Vlna je prírodný izolant, ktorý hreje aj keď je mokrý. Ešte prémiovejším materiálom je kašmír, špeciálny typ vlny vyčesávaný zo srsti kašmírskych kôz. Je veľmi hebký, výborne hreje, ale jeho cenovka sa často pohybuje kľudne aj v štvorciferných sumách, takže merino vlna vychádza v pomere cena/výkon lepšie a je to stávka na istotu. Okrem materiálu vrchnej časti je potrebné sa zamerať aj na materiál podšívky. Tá by mala byť z viskózy, acetátu alebo hodvábu. V oboch prípadoch sa vyhnite polyesteru a iným umelým vláknam, ktoré nedýchajú, nehrejú a v ktorých sa iba spotíte a budete sa cítiť nepríjemne.

Zapínanie

Pri zapínaní máte na výber medzi jednoradovým a dvojradovým zapínaním. Výhodami jednoradového zapínania sú jednoduchosť, možnosť nosiť ho rozopnuté a fakt, že svedčí každej postave. Nevýhodou je potom nižšia hrejivosť. Oproti tomu kabát s dvojradovým zapínaním vás zahreje, pretože sa doňho viac „zaviniete“. Jeho nevýhodou je ale to, že rozširuje, takže nie je úplne vhodný pre mohutnejšie a silnejšie postavy. Pre niekoho môže byť nevýhodou aj skutočnosť, že tento kabát by sa nemal nosiť rozopnutý. Je teda na vás čo si zvolíte, majte ale na pamäti vyššie spomínané fakty.

Farba

Typickými farbami pre kabát sú čierna, tmavomodrá, tmavosivá alebo hnedá. A presne týchto farieb by ste sa pri výbere mali držať. Kabáty tmavých farieb si môžete obliecť aj na formálnejšie udalosti alebo napr. do divadla. Ak už ale nejaký tmavý kabát máte, tak zaujímavým spestrením môže byť napr. béžový kabát. Béžový kabát je v našich končinách pomerne neobvyklý a rozhodne budete vďaka nemu vyčnievať z davu. Béžová je však farba typickejšia pre jar alebo skorú jeseň. V kombinácii s napr. sivými nohavicami, hnedým rolákom a námornícky modrým sakom vytvorí nadčasovú a elegantnú kombináciu.

Ako si vybudovať šatník-2.časť-košele

21.02.2024

V druhom diele série „Ako si vybudovať šatník“ sa pozrieme na to, aké košele by mali tvoriť základ pánskeho šatníka. Okrem vymenovania sa pozrieme aj na počet košieľ. Jednoduchá biela košeľa Nikoho asi neprekvapí, že začneme touto nestarnúcou klasikou. Obyčajná biela košeľa, bez vzoru a s jednoduchou manžetou nikdy nevyjde z módy a ponúka sa nemalé [...]

Ako si vybudovať šatník-1.časť-Obleky a saká

14.02.2024

Napriek tomu, že pravidlá a konvencie sa v poslednej dobe uvoľňujú, tak stále existujú príležitosti, kde je oblek alebo sako potrebné. Presne preto sa dnes pozrieme na to, ako si vybudovať svoj „oblekový“ šatník. Obleky Začneme oblekmi. Obleky sú (okrem smokingu) tým najformálnejším pánskym oblečením a páni si ich obliekajú vtedy, keď sa od nich žiada [...]

Najčastejšie prešľapy v plesovom obliekaní

31.01.2024

V ďalšom článku z tejto „plesovej série“ sa pozrieme na tie najčastejšie chyby pri výbere oblečenia. Napriek tomu, že sa situácia postupne zlepšuje, tak stále vidíme na plesoch mnoho mužov, ktorí robia nejaké z nasledujúcich chýb. Košeľa s krátkym rukávom Tento prešľap je zle vo všetkých ohľadoch. Podľa pravidiel etikety by mal rukáv košele vytŕčať [...]

Fico postrelenie prevoz BBX

Po atentáte na Fica sa Rooseveltka stala najstráženejšou budovou v krajine. Vraždiť pre politiku je choré, komentovali zhrození ľudia

15.05.2024 22:45

Záchranársky vrtuľník priletel s premíérom do Banskej Bystrice krátko pred šestnástou hodinou. Nosidlami ho potom okamžite transportovali na operačnú sálu.

Fico postrelenie prevoz

Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

15.05.2024 20:00

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu.

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica. Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

style246

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 20112x
Priemerná čítanosť článkov: 1117x

Autor blogu

Kategórie