Založ si blog

Ako si vybudovať šatník-2.časť-košele

V druhom diele série „Ako si vybudovať šatník“ sa pozrieme na to, aké košele by mali tvoriť základ pánskeho šatníka. Okrem vymenovania sa pozrieme aj na počet košieľ.

Jednoduchá biela košeľa

Nikoho asi neprekvapí, že začneme touto nestarnúcou klasikou. Obyčajná biela košeľa, bez vzoru a s jednoduchou manžetou nikdy nevyjde z módy a ponúka sa nemalé množstvo kombinácií. „Len tak“ s rifľami, so športovým sakom, ale aj trojdielnym oblekom. Biela je taktiež farba, ku ktorej si môžete vziať akúkoľvek kravatu, pretože k bielej sedí každá farba. A koľko takých by ste mali mať? Postačia vám 2-3. Okrem kombinovateľnosti je veľkým benefitom aj to, že na nej nie je vidieť pot tak, ako na iných farbách (modrá, sivá,…) a to určite mnohí ocenia. Tak ako pri všetkých košeliach choďte do 100% bavlny, ktorá dýcha a je príjemná.

Biela košeľa na manžetové gombíky

Na niektoré príležitosti je jednoducho vhodné sa obliecť o niečo formálnejšie. Jedným z prvkov, ktoré vám môžu pomôcť sú dvojité, tzv. francúzske manžety, ku ktorým si musíte vziať manžetové gombíky. Takéto košele sú určené najmä na slávnostné udalosti (svadby, plesy,…) a ku smokingu sú povinné. Dajú sa však nosiť aj viac uvoľnene, a to s pomocou „hodvábnych uzlíkov“ (špeciálny typ manžetových gombíkov), ktoré vyzerajú uvoľnene a módne. Toto je však záležitosť pre fajnšmekrov, bežným ľuďom bude bohato stačiť ak si ku košeli kúpia jedny pekné manžetové gombíky. A keďže ide o slávnostnú košeľu, tak vám stačí mať v skrini jednu.

Svetlomodrá košeľa

Svetlomodrá je farba typická pre biznis, no zároveň je to svieža (ale stále konzervatívna) alternatíva k bielej. Opäť sa vynikajúco kombinuje, ale jej hlavnou nevýhodou je fakt, že je na nej takmer okamžite viditeľný pot, takže v lete sa jej radšej vyhnite. Toto je ale nevýhoda všetkých pastelových košieľ, ako napríklad sivá alebo ružová. Preto sú tieto farby vhodnejšie skôr na zimu alebo jeseň, v lete je vhodnejšou možnosťou biela. Kvôli jej variabilite by ste si mali zaobstarať 1-2 kusy, ktoré perfektne splnia svoju úlohu.

Button-down košeľa

Golier typu button-down je charakteristický gombíkmi, pomocou ktorých sa golier pripína ku košeli. Vďaka tomu je u nás vnímaný ako neformálny (nosený bez kravaty), no nie je tomu tak všade. V USA k nemu muži bežne nosia kravatu a je braná ako klasická košeľa. Ja osobne by som vám ju však odporúčal nosiť bez kravaty alebo s neformálnou pletenou kravatou. A čo počet? Bude vám stačiť 1-2. Ak vám stačí jedna, siahnite po bielej a ak dve, tak pridajte k bielej svetlomodrú.

Pruhovaná košeľa

Obľúbená košeľa pre biznis. To ale neznamená, že nie je využiteľná aj v bežnom šatníku. Práve naopak, ide o jednu z najlepších košieľ. Oproti ostatným košeliam opticky zužuje postavu a vie tak pomôcť tým mohutnejším. Vyzdvihnúť by som chcel hlavne jednu biznis kombináciu: tmavomodrý oblek, pruhovaná košeľa a červená kravata. Jedna košeľa vám bude stačiť, no nie je zlé mať aj 2-3 kusy, jeden na biznis, druhú napr. ľanovú na leto a pod.

Kockovaná obleková košeľa

V tomto prípade mám na mysli klasickú oblekovú košeľu so vzorom kocky a nie voľnočasovú flanelovú košeľu (o tej neskôr). Táto košeľa je ideálnym prechodom medzi formálnymi oblekovými a voľnočasovými košeľami. Dávajte si ale pozor na formálnosť, pretože čím väčšia kocka, tým menej formálna košeľa je (to platí pri všetkých vzoroch). Ďalej sa určite držte neutrálnej farebnej palety (modrá, sivá alebo hnedá), aby ste dosiahli čistý vzhľad. Vystačíte si s 1 košeľou.

Flanelová košeľa

„Flanelka“ je v zime univerzálny vojak a v poslednej dobe si získava na popularite. A nie je sa čomu diviť, pretože flanel je veľmi príjemná látka, ktorá zahreje a podporí zimnú atmosféru. S rifľami a tmavou prešívanou bundou vytvorí nadčasovú a športovo-elegantnú kombináciu a obstojíte s ňou na väčšine voľnočasových príležitostí (návšteva, večera, rande,…). Nebojte sa aj odvážnejších farebných variant, ako napr. bordová alebo oranžová. Kvôli jej zimnému šarmu majte v šatníku dva kusy- jednu svetlejšiu a jednu tmavšiu.

Čierna košeľa

Čierna v poslednej dobe „letí“. A je to len dobre, pretože čierna košeľa ponúka okrem „drsňáckeho“ vzhľadu aj nemalú variabilitu. Je ale dôležité povedať, že táto variabilita sa týka najmä neformálnych a smart casual outfitov. Napríklad kombinácia čierna košeľa bez kravaty, tmavomodré kockované sako, tmavé chinos nohavice a tenisky alebo hnedé mokasíny tvoria dokonalý outfit v štýle smart casual. Pri kravatách je to ale zložitejšie-kravata by mala byť tmavšia ako košeľa. Preto máte pri čiernej košeli na výber v podstate len čiernu kravatu, ktorá však vytvorí decentný monochromatický look ideálny napr. na ples. Nalejme si čistého vína, nosenie čiernej košele a svetlej kravaty z vás urobí amerického gangstera, respektíve tak budete pôsobiť. Nechám na vás, či tak chcete pôsobiť, každopádne sa vyhnite čisto bielej kravate. Čierna košeľa by vo vašej skrini mala zaberať jeden vešiak.

Letná ľanová košeľa

Ľan k letu akosi patrí. Predsa len v lete sa od ľudí očakáva, že sa budete celkovo obliekať neformálnejšie a krčivý ľan toto dobre spĺňa. Ja osobne ľan moc nemusím, to však nemusí platiť pre vás a ľan môže byť vaším favoritom. Biela je pre leto ideálna farba, pretože je svetlá a nie je na nej vidieť pot, tak ako na pastelových farbách. Ako už bolo spomenuté, tak ľan sa dosť krčí, takže rátajte s uvoľnenejším vzhľadom ako pri klasických hladkých oblekových košeliach. K ľanovej košeli patria vyhrnuté rukávy, takže sa neostýchajte a vyhrňte si rukávy! No a keďže pôjde o vaše prioritné košele na leto, tak zainvestujte do 2-3 kvalitných ľanových košieľ.

Ako si vybudovať šatník-1.časť-Obleky a saká

14.02.2024

Napriek tomu, že pravidlá a konvencie sa v poslednej dobe uvoľňujú, tak stále existujú príležitosti, kde je oblek alebo sako potrebné. Presne preto sa dnes pozrieme na to, ako si vybudovať svoj „oblekový“ šatník. Obleky Začneme oblekmi. Obleky sú (okrem smokingu) tým najformálnejším pánskym oblečením a páni si ich obliekajú vtedy, keď sa od nich žiada [...]

Ako si vybrať zimný kabát?

07.02.2024

Kvalitný a dobre ušitý kabát je stavebným kameňom pánskeho zimného šatníka a každý muž by mal aspoň jeden takýto vlastniť. Ako si ale vybrať a zorientovať sa v ponuke? Na to sa pozrieme v dnešnom článku. Strih Kabát by ste mali voliť najmä podľa svojej postavy. Mohutnejší páni by mali siahnuť po rovnom strihu a štíhlejší sa nemusia báť aj vypasovanejšieho slim [...]

Najčastejšie prešľapy v plesovom obliekaní

31.01.2024

V ďalšom článku z tejto „plesovej série“ sa pozrieme na tie najčastejšie chyby pri výbere oblečenia. Napriek tomu, že sa situácia postupne zlepšuje, tak stále vidíme na plesoch mnoho mužov, ktorí robia nejaké z nasledujúcich chýb. Košeľa s krátkym rukávom Tento prešľap je zle vo všetkých ohľadoch. Podľa pravidiel etikety by mal rukáv košele vytŕčať [...]

Minulý týždeň ich „načapala“ opozícia. Gašpar sa stretol s ruským veľvyslancom. Tajne, v parlamente

15.05.2024 12:36

Šéf výboru pritom avizoval, že stretnutie s Bratčikovom „transparentne oznámi“.

Ďalší veliteľ Hizballáhu je mŕtvy, tvrdí izraelská armáda

15.05.2024 12:18

Muž zabitý pri útoku bol podľa armády zodpovedný za plánovanie a vykonanie niekoľkých útokov namierených proti izraelským civilistom a územiu Izraela.

Tomáš v Ide o pravdu: Kandidáta na šéfa Hlasu by mal vybrať "otec - zakladateľ" Pellegrini. Peniaze z II. piliera nikomu nevezmeme

15.05.2024 11:00

Otázka voľby predsedu NR SR nie je témou dňa, čaká sa na výsledky eurovolieb, uviedol Erik Tomáš (Hlas).

Rezortu vnútra hrozí pokuta 100-tisíc eur za postup v prípade „čurillovcov"

15.05.2024 10:47

Minister Šutaj Eštok pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom podal dokonca trestné oznámenie.

style246

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 20090x
Priemerná čítanosť článkov: 1116x

Autor blogu

Kategórie