Založ si blog

Najčastejšie prešľapy v plesovom obliekaní

V ďalšom článku z tejto „plesovej série“ sa pozrieme na tie najčastejšie chyby pri výbere oblečenia. Napriek tomu, že sa situácia postupne zlepšuje, tak stále vidíme na plesoch mnoho mužov, ktorí robia nejaké z nasledujúcich chýb.

Košeľa s krátkym rukávom

Tento prešľap je zle vo všetkých ohľadoch. Podľa pravidiel etikety by mal rukáv košele vytŕčať približne 1,5 cm spod saka. Takže ak si oblečiete košeľu s krátkym rukávom, tak vám nebude vytŕčať nič a bude to vyzerať, že vám je sako veľké. Z praktického hľadiska je krátky rukáv veľmi nepohodlný. Predstavte si, že sa napr. pri tanci začnete potiť a spotené ruky sa vám budú lepiť na podšívku saka. To určite nie je pohodlné, a preto si vždy radšej vezmite kvalitnú priedušnú bavlnenú košeľu s dlhým rukávom.

Dĺžka kravaty

V minulosti platilo pravidlo, že kravata nemusí siahať po sponu opasku. Dnes už to neplatí a špička dobre uviazanej kravaty by mala končiť medzi hornou a dolnou časťou spony opasku. Ak ste kravatu uviazali zle, tak ju previažte. Naozaj vyzerá smiešne keď máte kravatu do pol hrude alebo ak vám visí až po rozkrok. Ďalším parametrom, ktorému by ste mali venovať pozornosť je šírka kravaty. Tú by ste mali voliť k šírke klôp na saku a k vašej postave. Chudí a útli by mali siahnuť po úzkej kravate a tí mohutnejší po širšej kravate.

Gombíky na saku

Na saku si nikdy nezapínajte spodný gombík. Saká sú ušité na nosenie bez zapnutého spodného gombíku a keď si ho zapnete, tak vám ho bude nevkusne naťahovať cez boky. Pri najrozšírenejšom type s dvomi gombíkmi si zapnite len vrchný a spodný nechajte rozopnutý. V prípade saka s jedným gombíkom ho nechajte zapnutý. A pokiaľ vaša voľba padla na menej obvyklé sako s tromi gombíkmi, tak máte väčšiu slobodu v oblasti zapínania. Stredný gombík majte vždy zapnutý, spodný nikdy nezapínajte a pri vrchnom je na vás, či si ho zapnete alebo nie. Vo všetkých prípadoch ale platia tieto pravidlá: pri sedení si sako rozopíname, sako si nevyzliekame (podľa možností) a ak pod sakom nemáme vestu, tak si ho nerozopíname.

Ponožky

K spoločenskému odevu si nikdy neberte biele ponožky! Kombinácia športových a elegantných prvkov môže byť veľmi vkusná, v tomto prípade to ale neplatí a biele ponožky pokazia dojem aj z toho najdrahšieho a najkvalitnejšieho obleku. Vždy radšej siahnite po klasike v podobe čiernych ponožiek. Pri inej farbe obleku môžete mať aj ponožky vo farbe podobnej farbe nohavíc. Na ples nepatria taktiež vzorované a extravagantné ponožky, pretože ide o spoločenskú udalosť. A samozrejme zabudnite na ponožky, pri ktorých má každá inú farbu. Farebné ponožky sú výborný spôsob na ozvláštnenie voľnočasových outfitov, ale ak sa chystáte na ples, tak ich nechajte doma a vezmite si čierne.

Traky a opasok

Na začiatok je nutné povedať jeden fakt-traky aj opasok slúžia na držanie nohavíc, tým pádom majú rovnakú funkciu. Z toho vyplýva, že nosiť obidve naraz je nezmysel a faux pas. Musíte sa teda rozhodnúť, ktorý doplnok vám vyhovuje viac a podľa toho si vybrať. Pri obleku máte pri výbere voľnú ruku a držanie nohavíc je otázka vášho vkusu a preferencií. Smoking má ale jasne určené pravidlá-nohavice musia držať traky, nie opasok. Či už tie na gombíky alebo na klipsne. Čo sa týka farby opasku a trakov, tak je to pomerne jednoduché-čierna, nakoľko by mali ladiť s farbou topánok, ktoré by mali byť čierne kožené typu Oxford alebo Derby.

Vreckovka

Veľmi decentný a u nás neopozeraný doplnok je perfektným spestrením každého outfitu, ktorého súčasťou je sako alebo oblek. Vreckovky sa u nás dostávajú do popredia a stále viac mužov objavuje ich čaro. Mnoho mužov však robí jednu chybu-ich kravata a vreckovka majú rovnakú farbu, vzor a sú z rovnakého materiálu. Tak ako dĺžka kravaty, tak aj toto pravidlo kedysi platilo, ale dnes už tomu tak nie je. Pri voľnočasových a menej formálnych outfitoch sa môžete s ladením vreckovky a ostatných častí outfitu viac „hrať“, pri tmavom obleku na plese si vždy vyberte bielu jednofarebnú vreckovku bez vzoru, ktorá bude korešpondovať s vašou bielou košeľou.

Ako si vybudovať šatník-2.časť-košele

21.02.2024

V druhom diele série „Ako si vybudovať šatník“ sa pozrieme na to, aké košele by mali tvoriť základ pánskeho šatníka. Okrem vymenovania sa pozrieme aj na počet košieľ. Jednoduchá biela košeľa Nikoho asi neprekvapí, že začneme touto nestarnúcou klasikou. Obyčajná biela košeľa, bez vzoru a s jednoduchou manžetou nikdy nevyjde z módy a ponúka sa nemalé [...]

Ako si vybudovať šatník-1.časť-Obleky a saká

14.02.2024

Napriek tomu, že pravidlá a konvencie sa v poslednej dobe uvoľňujú, tak stále existujú príležitosti, kde je oblek alebo sako potrebné. Presne preto sa dnes pozrieme na to, ako si vybudovať svoj „oblekový“ šatník. Obleky Začneme oblekmi. Obleky sú (okrem smokingu) tým najformálnejším pánskym oblečením a páni si ich obliekajú vtedy, keď sa od nich žiada [...]

Ako si vybrať zimný kabát?

07.02.2024

Kvalitný a dobre ušitý kabát je stavebným kameňom pánskeho zimného šatníka a každý muž by mal aspoň jeden takýto vlastniť. Ako si ale vybrať a zorientovať sa v ponuke? Na to sa pozrieme v dnešnom článku. Strih Kabát by ste mali voliť najmä podľa svojej postavy. Mohutnejší páni by mali siahnuť po rovnom strihu a štíhlejší sa nemusia báť aj vypasovanejšieho slim [...]

Soňa Hanzlovičová

Hanzlovičová: Problém s odbornosťou vyučovania máme, odkedy ruštinu začala nahrádzať angličtina

15.05.2024 05:00

Slabá kvalita vyučovania sa do veľkej miery odzrkadľuje aj na samotných žiakoch. Ako sa vyrovnať s národnou vedomostnou tragédiou?

Prvý teplý deň, Vancouver, pláž, mReportér

Aj v studenej Kanade vie byť teplo. Pozrite si, ako si ľudia užili prvý májový deň pri mori

15.05.2024 05:00

Zábery priamo z Vancouveru nám poslal mReportér Viliam Mecar.

Antony Blinken, vojna na Ukrajine

Blinken vyjadril podporu Ukrajine s gitarou v ruke, zahral si v kyjevskom bare

15.05.2024 02:10

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odkázal Ukrajincom, že za slobodu ich krajiny bojujú nielen USA, ale aj veľká časť sveta.

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

style246

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 20085x
Priemerná čítanosť článkov: 1116x

Autor blogu

Kategórie