Založ si blog

Ako sa obliecť na ples?

Plesová sezóna je tu a väčšina ľudí rozmýšľa nad tým, čo si na ples oblečie. Ak medzi týchto ľudí patríte aj vy, tak presne pre vás je tento článok, v ktorom si povieme niečo o plesovom dresscode.

Dresscode

Na pozvánke je väčšinou napísaný dresscode, podľa ktorého sa máte na ples obliecť. Tu je základný prehľad plesových dresscodov:

White Tie-najformálnejší dresscode, je treba si obliecť frak, dnes sa už takmer nevyskytuje

Black Tie-predpísaný je smoking (čierny alebo tmavomodrý), čierny hodvábny motýlik a čierne lakované topánky

Black Tie Optional-umožňuje výber medzi smokingom a klasickým čiernym oblekom

Black Tie Creative-smoking doplnený o nejaký farebný prvok (napr. červený motýlik namiesto čierneho alebo modrý pás)

Formal Dresscode-dobre sediaci oblek v tmavých farbách (čierna, tmavomodrá, tmavosivá)

Smart Casual-najmenej formálny dresscode, nohavice a sako nemusia byť v rovnakej farbe

Kabát

Zabudnite na športovú bundu s membránou a kapucňou. Namiesto toho investujte do pekného, kvalitného a nadčasového kabáta tmavej farby, ktorý vám vydrží roky. Pravdepodobne vás prekvapí možno až štvorcifernou sumou, ale vedzte, že investované peniaze sa vám vrátia. Takýto kabát nevyužijete len na plese, ale aj na iných spoločenských udalostiach ako napr. svadby alebo oslavy. Taktiež ho nemusíte nosiť len s oblekom, a tak ho môžete kombinovať aj s mikinou alebo svetrom. Vhodnými doplnkami ku kabátu sú napr. kožené rukavice alebo pekný vlnený šál. Ak máte dostatok odvahy, tak môžete pridať aj klobúk.

Oblek/Smoking

Ako už bolo vyššie spomenuté, tak váš oblek vy mal byť v tmavých farbách (čierna, tmavomodrá, tmavosivá). Ak chcete oblek posunúť na vyššiu úroveň, tak k nemu pridajte vestu. Obdobou vesty pri smokingu je smokingový pás, ktorý by mal byť z hodvábu a zakrýva zapínanie trakov. Na rozdiel od vesty je ale pás pri smokingu povinný a mal by byť rovnaký ako motýlik. V oboch prípadoch samozrejme platí, že vaše oblečenie by malo byť vo výbornej kondícii.

Košeľa

Najlepšou farbou pre plesovú košeľu je jednoznačne biela a nič ňou nepokazíte. Napriek tomu však stále platí, že na menší alebo komornejší ples (napr. dedinský) si môžete obliecť aj krémovú alebo svetlomodrú košeľu. Golier voľte tradičný Kent a vždy si oblečte košeľu s dlhým rukávom. Pri manžetách si môžete vybrať medzi klasickou manžetou na gombíky alebo dvojitou francúzskou manžetou. Do nej si vyberte nejaké pekné decentné manžetové gombíky. Ku smokingu si ale musíte vziať košeľu s francúzskou manžetou, pri obleku je výber na vás.

Obuv

Na večerné udalosti po osemnástej hodine volíme vždy čierne kožené šnurovacie topánky. Typ viazania (Derby alebo Oxford) je otázkou vkusu. Majte ale na pamäti, že topánky typu Oxford vyzerajú vďaka uzavretému šnurovaniu formálnejšie a slávnostnejšie. Napriek tomu si smoking žiada čierne šnurovacie topánky z lakovanej kože, tzv. lakovky (na obrázku). Uistite sa, že topánky máte perfektne vyčistené, pretože vášmu zovňajšku neprospejú špinavé alebo deravé topánky.

Doplnky

Pri výbere doplnkov dajte prednosť nadčasovým a decentným doplnkom pred krikľavými a extravagantnými. Začneme kravatou/ motýlikom. Kravatu zvoľte jednofarebnú (čierna, červená, tmavomodrá). Motýlik je určený výhradne pre smoking a musí byť v čiernej farbe, pokiaľ nie je na pozvánke napísané, že ide o dresscode Creative Black Tie. Vreckovka nie je povinná, ale ak na nej trváte, tak si vezmite bielu bez zdobenia. Ďalším nepovinným doplnkom (pri obleku) sú manžetové gombíky. Na ples si môžete vziať aj o niečo výraznejšie (napr. s ozdobou v strede). Vyhnite sa ale obúchaným gombíkom. Keďže by vám nohavice nemali padať, tak ďalším doplnkom je opasok alebo traky. Pri smokingu sú traky jedinou možnosťou, takže problém je vyriešený. V prípade obleku je to na vás. Nech už si vyberiete akýkoľvek spôsob, tak by mal byť v čiernej farbe a ladiť s vašimi topánkami. Posledným doplnkom sú hodinky. Tie by mali byť jednoduché, bez zbytočných komplikácií a ideálne s čiernym koženým remienkom.

Užite si Váš ples!

Ako si vybudovať šatník-2.časť-košele

21.02.2024

V druhom diele série „Ako si vybudovať šatník“ sa pozrieme na to, aké košele by mali tvoriť základ pánskeho šatníka. Okrem vymenovania sa pozrieme aj na počet košieľ. Jednoduchá biela košeľa Nikoho asi neprekvapí, že začneme touto nestarnúcou klasikou. Obyčajná biela košeľa, bez vzoru a s jednoduchou manžetou nikdy nevyjde z módy a ponúka sa nemalé [...]

Ako si vybudovať šatník-1.časť-Obleky a saká

14.02.2024

Napriek tomu, že pravidlá a konvencie sa v poslednej dobe uvoľňujú, tak stále existujú príležitosti, kde je oblek alebo sako potrebné. Presne preto sa dnes pozrieme na to, ako si vybudovať svoj „oblekový“ šatník. Obleky Začneme oblekmi. Obleky sú (okrem smokingu) tým najformálnejším pánskym oblečením a páni si ich obliekajú vtedy, keď sa od nich žiada [...]

Ako si vybrať zimný kabát?

07.02.2024

Kvalitný a dobre ušitý kabát je stavebným kameňom pánskeho zimného šatníka a každý muž by mal aspoň jeden takýto vlastniť. Ako si ale vybrať a zorientovať sa v ponuke? Na to sa pozrieme v dnešnom článku. Strih Kabát by ste mali voliť najmä podľa svojej postavy. Mohutnejší páni by mali siahnuť po rovnom strihu a štíhlejší sa nemusia báť aj vypasovanejšieho slim [...]

Fico postrelenie prevoz BBX

Po atentáte na Fica sa Rooseveltka stala najstráženejšou budovou v krajine. Vraždiť pre politiku je choré, komentovali zhrození ľudia

15.05.2024 22:45

Záchranársky vrtuľník priletel s premíérom do Banskej Bystrice krátko pred šestnástou hodinou. Nosidlami ho potom okamžite transportovali na operačnú sálu.

Fico postrelenie prevoz

Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

15.05.2024 20:00

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu.

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica. Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

style246

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 20104x
Priemerná čítanosť článkov: 1117x

Autor blogu

Kategórie