Založ si blog

Ktorý oblek je najuniverzálnejší?

V našej spoločnosti prevláda názor, že čierny oblek by si mal muž obliecť na každú príležitosť. Pravdou je, že obliecť si na niektoré udalosti iný než čierny oblek je nevhodné až neúctivé a určite patrí do každého pánskeho šatníka, ale na väčšinu príležitosti vám postačí jeden oblek. A čierny to nebude. 

Pravidlá nosenia čierneho obleku

Čierne obleky sú určené na nosenie po šiestej hodine a udalosti po tomto čase, takže divadelné predstavenia, večierky, plesy a iné spoločenské podujatia. Konvencie však v dnešnej dobe ustúpili, a tak pri väčšine predstavení, kde je potrebný oblek môžete čiernu vymeniť za iné tmavé farby (napr. tmavomodrá). Okrem týchto udalostí je predpísaný pre pohreby a formálne svadby, na ktorých je jasne určený formálny dresscode. Z toho vyplýva, že čierny oblek sa hodí na tie najformálnejšie a najmä večerné príležitosti. Väčšina ľudí, ale tieto udalosti navštevuje len párkrát do roka a väčšina slávnostných príležitostí, ktoré navštevujú sa konajú cez deň. A tam sa hodí iná farba než čierna. 

Univerzálny vojak- tmavomodrý oblek

Či už ste to čakali alebo nie, tak najuniverzálnejšia farba obleku je tmavomodrá. Využijete ju na denné aj väčšinu večerných príležitosti. Pohovor, rodinná oslava, večerná návšteva v divadle alebo schôdzka s obchodným partnerom. Tam všade využijete tmavomodrý oblek. Taktiež ak si kupujete svoj prvý oblek, napr. na stužkovú, kúpte si tmavomodrý oblek. Využijete ho na prijímacích skúškach na vysokú školu, promócie, ale aj svadbu.

Výhody tmavomodrého obleku

Univerzálnosť-už niekoľkokrát spomenutá výhoda- tmavomodrý oblek je vhodný na širokú škálu príležitostí.

Dojem-tmavomodrý oblek pôsobí oproti napr. antracitovému sviežejšie a modernejšie

Ročné obdobie-tmavomodrý oblek vyzerá dobre v lete aj v zime. V zime nepôsobí príliš svetlo (ako napr. béžová) a v lete nepôsobí tmavo a navyše vám v ňom nebude tak teplo ako v čiernom.

Kombinovateľnosť-tmavomodrý oblek je jedným z najlepšie kombinovateľných kúskov. Od trička a tenisiek až po oxfordky a kravatu, dvere majú otvorené všetky možné kombinácie. 

Konzervatívnosť-nie všetci musia tento bod vnímať ako výhodu, ale pri spoločenských udalostiach by sme mali byť v ukazovaní sa viac konzervatívny než extravagantný. A to splňuje tmavomodrý oblek viac než dobre. 

Pár rád na záver

Oblek vám musí sedieť, a to najmä v ramenách. Ostatné nezrovnalosti (dlhé rukávy alebo nohavice, zúženie saka,…) sa dajú ľahko vyriešiť u krajčíra, ale pri ramenách je to veľmi náročné a drahé, takže je jednoznačne lepšie si vybrať oblek inde. Vyhnite sa oblekom z polyesteru (PES) a namiesto toho zvoľte vlnený oblek. Podšívka by mala byť z viskózy, acetátu alebo hodvábu-opäť sa vyhnite umelým materiálom. Na saku sa zapína vždy len vrchný gombík, spodný sa necháva rozopnutý. Ak máte sako s tromi gombíkmi, tak vždy si zapnite stredný a zapnutie vrchného je otázkou vašej preferencie.

Ako si vybudovať šatník-2.časť-košele

21.02.2024

V druhom diele série „Ako si vybudovať šatník“ sa pozrieme na to, aké košele by mali tvoriť základ pánskeho šatníka. Okrem vymenovania sa pozrieme aj na počet košieľ. Jednoduchá biela košeľa Nikoho asi neprekvapí, že začneme touto nestarnúcou klasikou. Obyčajná biela košeľa, bez vzoru a s jednoduchou manžetou nikdy nevyjde z módy a ponúka sa nemalé [...]

Ako si vybudovať šatník-1.časť-Obleky a saká

14.02.2024

Napriek tomu, že pravidlá a konvencie sa v poslednej dobe uvoľňujú, tak stále existujú príležitosti, kde je oblek alebo sako potrebné. Presne preto sa dnes pozrieme na to, ako si vybudovať svoj „oblekový“ šatník. Obleky Začneme oblekmi. Obleky sú (okrem smokingu) tým najformálnejším pánskym oblečením a páni si ich obliekajú vtedy, keď sa od nich žiada [...]

Ako si vybrať zimný kabát?

07.02.2024

Kvalitný a dobre ušitý kabát je stavebným kameňom pánskeho zimného šatníka a každý muž by mal aspoň jeden takýto vlastniť. Ako si ale vybrať a zorientovať sa v ponuke? Na to sa pozrieme v dnešnom článku. Strih Kabát by ste mali voliť najmä podľa svojej postavy. Mohutnejší páni by mali siahnuť po rovnom strihu a štíhlejší sa nemusia báť aj vypasovanejšieho slim [...]

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

style246

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 20098x
Priemerná čítanosť článkov: 1117x

Autor blogu

Kategórie